Resepi Japanese Cheese Cake Gebuss

Sunday, November 01, 2015

Alhamdulillah. Dah lama sebenarnya nak buat kek ni. :P
Walaupun dah pernah buat sekali masa zaman sekolah dulu kot, dan tak berapa nak jadik. Saya cuba lagi kali ni. Hehe


JAPANESE CHEESE CAKE
Resepi Oleh: Rms Benhadriah
Dikongsikan Oleh: Kak Ita

4-5 keping cheddar cheese (Saya pakai 5 keping)
200ml susu segar
4 biji telur
70gm gula halus
70gm tepong kek
70gm butter
masa penyediaan: 20min
masa membakar: 1jam

  1. Koyakkan cheese kecil2 dan campurkan dengan susu segar. Masak dengan api perlahan, kacau selalu. Masukkan butter, kacau sehingga cair.
  2. Asingkan telur putih dan merah. Pukul telur putih dengan gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. 
  3. Kemudian, pukul telur merah hingga kembang, masukkan dalam adunan cheese tadi.
  4. Masukkan tepung sikit demi sedikit, kacau perlahan. 
  5. Kemudian masukkan adunan meringue tadi. Kaup dan sebatikan adunan.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan (lapik dengan baking paper terlebih dahulu).
    *sekiranya berketul-ketul, bolehlah tapis sebelum dituang*
  7. Letak loyang dalam bekas yang telah di isi air panas. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan 20min pada suhu 170c selama 20min.
  8. Kemudian, rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min (saya bakar 30 minit je).
Alhamdulillah, berjaya. Tapi, kek kat atas ni kalau ikut perut saya untuk dua tiga orang makan je. Sebab dia ringan je. Susah nak bagi kenyang. Haha :P
So, apa lagi kawan2. Jom cuba. terutama kepada penggemar cheese!

You Might Also Like

17 comments

  1. wah bestnya...tahniah..jadi ye...

    ReplyDelete
  2. bookmark nanti nak try . terima kasih share resepi :)

    ReplyDelete
  3. Salam singgah sini dik... Alhamdulillah dik..akak pun macam teringgin juga nak try resepi ni...nampak sedap pula....hihi

    ReplyDelete
  4. wahh cheese cake. rajinnyerr ;p

    ReplyDelete
  5. sedap!! pernah try buat skali..

    ReplyDelete
  6. @The Kehalusan Kelembutan
    Cuba jgn tak cuba. Hehe. Sama-sama kasih. :D

    ReplyDelete
  7. @Mardiah Diana
    Wa'salam kak. Klau akak suka cheese memang sgt disarankan. ;)

    ReplyDelete
  8. @tiga lalat
    Tak rajin pun sebenarnya.. Tapi, sebab nak makan. Hehe :P

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap tu.. Rajin buat kek.. ;)

    ReplyDelete
  10. @Ana Fatihah nak tanya memang kene guna tepung kek ke?

    ReplyDelete
  11. @The Kehalusan Kelembutan
    Saya memang pakai tepung kek. Tak pernah pulak pakai tepung gandum biasa. so, xtaulaa hasilnya macam mana. Sorry..

    ReplyDelete
  12. saya simpan resipi ni nak buat nanti. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okeyyyy! Kalau dah buat jgn lupa share~ :D

      Delete

Bismillah. Titipkan nasihat anda. :)