Aku Budak Master

Done First Semester!!

Friday, June 02, 2017


Semalam aku bertolak dari rumah dalam pukul 10.15 pagi. Bas agak tepat dan sampai dekat TBS dalam pukul 5 macamtu lah. Penat sangat naik bas siang hari di bulan puasa ni. Tapi, sebab kalau malam macam sayang pulak kan dengan terawih. Maka terpaksalah jugak berpenat balik siang. Lembik rasa badan kejap. 

Sampai kat TBS terus cari surau untuk solat jamak zohor dan asar. Lepas rehat beberapa minit, naik tingkat atas cari makanan. Beli nasi kandaq mahai jugak ayam seketul dengan kuah kari sikit. Lepastu dia masukkan seketul bendi dapat harga RM6.50. Huhu

Then, perjalanan diteruskan ke Masjid Jamek and Gombak naik LRT pulak. Sampai dekat stesen bas Gombak dalam 6.30 macam tulah. Maka, sama-samalah kita menunggu bas T200 untuk masuk ke UIA. Hampir pukul 7 jugaklah bas sampai.


Duk tengok bangunan kat atas ni jerlaa sambil-sambil menunggu bas tu. Tengok orang lalu-lalang jugak. Kihkih.

Masuk UIA, berhenti dekat selekoh mahallah tu. Jalan kejap kemudian bunyi azan Maghrib. Pakcik bas agaknya berbuka atas bas atau sampai dekat stesen baru bukak eh? Pengorbanan pakcik bas yang mungkin kita tak sedar jugak tu. Terima kasih pakcik bas. :)


Langit UIA yang menjemputku semalam. Sambil kedengaran azan Maghrib berkumandang. Kaki kuayun pantas untuk segera tiba di asramaku. Pasai tak sabar nak berbukalaa. Hihi
Gambar langit tu #nofilter tau. Haha yang first 17 Ramadhan tu gambar langit semalam yang dah difilterkan.

Malam tu, terawih dekat bilik jelaaa. Paham-pahamlaa bila terawih sendiri, laju je siap. Uhuk uhuk. Lepastu terus study untuk exam keesokan harinya, hari ni lah tu. :P

Dalam pukul 12 lebih macam tu aku tido, bangun balik dalam pukul 2 lebih. Sambung study. Eh, dua minggu lebih gap tak cukup-cukup ke study? Sebab jenis suka menangguh dan study last minutelaa terjadinya peristiwa ini. 

Stay up sampai sahur, sampai subuh. Lepas subuh tu sempat jugak melelapkan mata kejap. Sebelum siap-siap untuk pi exam pukul 9 pagi.


Haha macamni lah gayanya bila study last minit. acah-acah sibuk mengalahkan menteri. Memang bersepah-sepahlah bilik buat seketika. Eh, waktu lain kemas ke? Uhuk uhuk. :P

Alhamdulillah, exam tadi okeylaa. Nak kata senang tak, nak kata susah pun tak. Bolehlah dijawab cuma taktahu betul ke salah. Hiuhiu. Masa menjawab tiga jam, tapi aku keluar awal. Tak sanggup aku nak menghadap paper tiga jam. Boleh jadi biru kot muka. hihi okey over.

Lepas keluar dari dewan, terus balik bilik. Sebelum masuk bilik, pegi office nak tanya pasal kunci dan sebagainya. Dapat berita mengejutkan, semua barang kena angkut buat balik rumah. Store tak disediakan. Haritu, dia cakap takyah buat balik. Berhuhu lah aku di situ. Nak nangis kejap.

Balik bilik terus berkemas, sebabnya inshaAllah malam ni aku dah nak balik rumah. Nasib baik tumpang kakak aku. Kalau beli tiket bas, memang taktau nak selesaikan masalah ni macam mana. Perancangan Allah memang terbaik. Kakak aku tu pun last minit jugak nak balik kampung. Alhamdulillah, terima kasih Allah dipermudahkan urusan. :)

Sekarang dah hampir siap kemas. Ada sikit lagi barang-barang yang belum dimasukkan ke dalam beg. Kakak aku katanya nak bertolak lepas asar. Tapi, taktaulaa kadang-kadang tak menjadik jugak perancangan dia nak awal tu. hehe

Hmm, okey tu jerlaa kot dulu story-mory aku untuk semalam dan hari ni. Minggu-minggu lepas tu takde buat apa pun. Menghabiskan waktu kat rumah, memang terbaiklah kan. Hehe

Eh, lupa.
Done first semester.
Alhamdulillah, yahoooo!

Books

Arkitek Jalanan by Teme Abdullah | Book Review

Wednesday, May 17, 2017

Arkitek Jalanan Teme Abdullah | Book Review

Penulis: Teme Abdullah
Publisher: IMAN Publication
ISBN: 978-983-2423-43-0
Mukasurat: 331ms
Bakat tanpa otak, sia-sia. Otak tanpa bakat, lebih berguna. Bakat dan otak, moga tidak tersalah guna.
Malam ni aku nak review buku yang paling meletup-letup buat masa sekarang ni iaitu Arkitek Jalanan by Teme Abdullah. Sebenarnya seram jugak nak review buku yang famous macam ni haha. Maklumlah feedback semua pun memang terbaik dan ramai sangat fans Teme nih terutamanya gadis-gadis. Auchh, yeke? Kihkih

Sebenarnyakan nak tahu tak? Memang best pun buku nih. Aku ambik masa lebih kurang dalam sehari jerlaa nak khatamkan buku ni. Buku Arkitek Jalanan ni bukanlah bacaan yang berat bagi aku. Santai-santai sahaja. Teme berjaya menulis dengan baik sebab pembaca tak rasa bosan bila baca buku ni which is  good sebab tak ramai penulis boleh buat macamtu.

Buku Arkitek Jalanan ni sebenarnya lebih kurang jugak dengan buku Pelukis Jalanan yang menceritakan kisah hidup beliau menuntut ilmu di luar negara, UK. Cuma, mungkin kalau dalam buku Pelukis Jalanan Teme banyak diuji dengan masalah kewangan, dalam buku Arkitek Jalanan ni masalah-masalah lain pulak yang menguji dia. 

Watak Ahmad yang kalau korang baca buku Pelukis Jalanan pasti kenal, pun ada jugak dalam buku ni. Kalau sebelum ni watak Ahmad tu macam watak sampingan je, kali ni watak Ahmad lagi besar. Ada dari mula sampai akhirlah pendek kata. Setia menemani Teme, friendship goals budak muda sekarang kata bila baca pasal depa ni. Hihi terasa tua kejap.

Walaupun buku ni dikategorikan sebagai buku yang santai je (bagi aku), tapi tetap ada bidasan dan kritikan sosial diberikan dalam buku ni. Aku suka yang part Teme tulis pasal penulis muda and penunggang agama tu. Sebab rasa macam ada orang tuliskan ke dalam buku benda yang aku selalu terfikir tapi tak reti nak lontarkan. Memang setuju 200% part tu. Hehe

Banyak quote menarik dan gambar lukisan Teme pun turut disertakan dalam buku ni. Tulisan atau font yang digunakan agak besar dari kebiasaan buku lain. Aku tak kisahpun part ni sebab rasa macam takde mengganggu pembacaan aku pun. 
You're allowed to feel exhausted and rest for a while, But don't stop. Don't give up. Keep moving.
Ouh, korang ingat Orange? Dia ada lagi dalam buku Arkitek Jalanan nih. Haha sabar jerlaa.  Dia buat apa pulak kali ni, part tu korang kena baca sendiri. Aku taknak jadi spoiler. Lagi satu, buku ni mampulaa jugak buat aku sengih-sengih sebab Teme dengan Ahmad sweet sangat. Nangis tu semestinyalahkan, bukan buku Teme kalau tak mampu buatkan aku nagis. Haha 

Last but not least, I is jealous dengan si Wani tu. Uppss! Sape pulak Wani tu? Hmmm suspen tak? Haha. Okey, kalau nak tahu korang kenalaa baca sendiri buku Arkitek Jalanan ni. Kalau tak boleh sabar nak tahu jugak, do PM me okey? Nanti kita sembang belakang. Haha

❤❤❤❤❤❤❤

Aku harap akan ada lagi buku yang akan Teme tulis lepasni. Terima kasih untuk kedua-dua buku yang banyak bagi pengajaran buat aku. Terima kasih di atas usaha untuk memandaikan masyarakat. Stay cool and mysterious okeh? 

Haha macamlah dia baca. Tapi, who knows kan? Yerlaa, aku ni kalau dekat instagram dia, paling advance pun aku ❤ gambar dia je. Mana berani aku nak komen ke apa. Tapi sebab ni dekat blog aku. I'm the boss laa kan? Muehehe

Okeylah dah lewat ni, nak kena pi tido dulu. Esok inshaAllah balik kampung. Doakan selamat semuanya perjalanan musafirku. Tazzabar! ;)

P E N G O M E N