Books

Umrah Backpacker | Books Review

Monday, February 27, 2017

Umrah Backpacker | Books Review

Penulis: Amli Ghazali
Publisher: KEMILAU Publika
ISBN: 978-967-361-173-7
Menaiki kapal terbang, mungkin sudah biasa bagi kebanyakan orang tetapi saya dan isteri adalah manusia yang tidak pernah menaiki kapal terbang. Timbul pelbagai persoalan dan persepsi. Saya tidak dapat membayangkan bagaimana rasanya menaiki kapal terbang. Ditambah pula dengan tragedi MH370..
Buku Umrah Backpacker karya Amli Ghazali ini dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu Catatan Malaysia, Catatan Turki dan juga Catatan Madinah dan Mekah. Jadi, secara tidak langsung kita pun dapat tahu yang penulis dan isteri melakukan ibadah umrah sambil ziarah negara Turki. Bestnyaaa! 😍😍

Dalam Catatan Malaysia,penulis banyak menceritakan tentang persiapan beliau dan isteri untuk mengerjakan ibadah umrah. Daripada kursus, tiket kapal terbang dan juga keperluan-keperluan untuk melaksanakan umrah diceritakan dekat sini. Turut diceritakan juga di mana beliau membeli pakaian-pakaian untuk musim sejuk dengan harga yang murah dan berbaloi-baloi.

Pada Catatan Turki pulak, penulis menceritakan pengalaman beliau ziarah Turki dan penulis turut mengimbau sedikit-sebanyak sejarah agung Turki. Pembukaan Kota Contantinople yang diketuai oleh sebaik-baik ketua iaitu Sultan Muhammad Al-Fateh dan juga sebaik-baik tentera. Sejurus setelah itulah, Kota Constantinople mula dikenali sebagai Istanbul. Allahu akbar!

Manakala, Catatan di Madinah dan Mekah pula sudah tentulah berkisar tentang perjalanan ibadah umrah penulis. Bagaimana keindahan dapat solat dan berdoa di Raudhah, mencium Hajarul Aswad, solat di Masjidil Haram dan banyak lagi.
Subhanallah, tak dapat aku bayangkan perasaan apabila dapat solat di hadapan Kaabah dan menziarahi makam Rasulullah. Pastinya, tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. :')

Umrah Backpacker | Books Review

Bagi aku, buku ini turut memberikan input tentang persiapan sebelum dan semasa melakukan ibadah umrah. Namun, buku ini bukanlah bukunya sekiranya anda inginkan ilmu tentang umrah secara terperinci. Buku ini banyak menceritakan pengalaman yang dilalui oleh penulis dan dikategorikan sebagai buku travelog.

Sejujurnya, buku ini aku beli sebab aku ingatkan penulis uruskan kesemua perjalanan umrah beliau dengan sendiri dan tidak pergi dengan menggunakan agensi. Tapi, rupanya aku tersalah paham. Penulis dan isteri pergi umrah ziarah ini di bawah agensi travel yang tidak asing lagi iaitu Andalus Travel Agency.

Tapi, tiada masalah. Buku ini tetap memberikan aku banyak input dan info. Paling penting, seronok dengar cerita orang buat umrah ni. Rasa nak pergi jadi membuak-buak!

Semoga aku dan kalian semua dijemput ke Tanah Suci Mekah dan Madinah. Niatkan dalam hati, teruskan berdoa dan berusahalah mengumpul duit. Hihi
InshaAllah, sampai waktunya kita pulak yang akan jejakkan kaki ke sana!

Sahabat ada yang dah pergi umrah?

Books

Reader Problems Book Tag

Saturday, February 25, 2017

Reader Problems Book Tag

Reader Problems Book Tag is originally created by Tiffany from AboutToRead dan aku jumpa tag ini di blog Kak Siqah
Okey, sorry sis ayat atas tu pun saya copy je akak punya. Jangan marah please! Hihi

Ehem ehem, mehlaa baca dulu! 👀

#1 You have 20,000 books on your TBR. How in the world do you decide what to read next? 
Aku jarang buat list buku apa yang nak dibaca lepasni dan lepasni. Biasanya memang random dan ikut mood. Cuma, aku akan cuba balance kan apa buku yang aku baca. Contoh, kalau sekarang aku baca novel fixi, habistu aku akan cuba baca buku agama atau motivasi. Atau boleh jadi jugak aku akan baca novel English pulak. Aku jaranglah baca buku fiksyen atau non-fiksyen memanjang. Aku akan cuba selang-selikan. Hah, gitewww! 😝

#2 You are halfway through a book and you're just not loving it. Do you quit or committed?
Aku akan berusaha untuk habiskan jugak. Melainkan kalau buku tu memang takde faedah. Tapi, biasanya buku yang aku rasa nak berhenti baca biasanya buku ilmiah. Haha. So, haruslah dipaksa diri ni untuk rajin habiskan jugak bagi mendapatkan ilmu yang ada kat dalam buku tu. Satu lagi cara aku, kalau dah memang tak mampu habiskan aku akan stop sekejap dan lain waktu aku akan sambung balik. Kiranya, takdelah terus berhenti untuk selama-lamanya. 

#3 The end of the year is coming and you're so close, but so far away on your Goodreads reading challenge. Do you try to catch up and how? 
Aku akan cuba sehabis mungkin untuk capai Goodreads challenge aku. Aku target tahun ni nak baca buku 48 buah, kiranya empat buah buku sebulan. Sekarang ni aku baru baca tujuh haha. Tapi, masalah aku sekarang, buku aku yang aku bawak kat UIA ni dah habis pulak. Semua dah dibaca kecuali satu. Tapi, satu tu pulak buku siri kedua. Aku tak suka baca buku kedua tanpa baca buku pertama. Fiuhhh, aku kena pergi shopping buku!! Sobsob duit oh duit. 😢

#4 The covers of a series you love do not match. How do you cope?
Aku tak gelabah sangat. Cuma, dalam hati jerlaa duk mengumpat sikit-sikit. Muehehe. Tapikan, satu bendalaa. Aku tak suka buku cover yang ada muka orang. Memang jaranglaa aku akan beli buku cover macamtu. Melainkan kalau aku memang tahu yang buku tu memang best.

#5 Every one and their mother loves a book you really don't like. Who do you bond with over shared feelings? 
Kalau sekarang nih, I mean dekat UIA memang takde orang. Haha forever alone. Tapi, kalau dekat UTM dulu aku suka bagitahu Timah pasal buku. Tu pun certain buku je yang aku tahu memang minat dia. Paling best masa aku praktikal dulu, Hanan. Memang setiap kali waktu kami curik tulang dari office, kami akan pergi kedai buku. Kat situ jugak kami boleh menjerit kalau jumpa buku baru dan best. Lepastu duduk lama sambil baca buku terus kat dalam kedai tu sampai sorang lagi kawan kitorang naik bosan. Wehhh, rindu! Haha (tetiba duk buat curahan perasaan kat sini)

Reader Problems Book Tag
Buku di zaman muda-mudi :)
#6 You're reading a book and you are about to start crying in public. How do you deal? 
Stop kejap. Buat-buat pandang tempat lain dan tarik nafas. Then, I'll be okey. Hahah. Senang je, yang penting jangan dilayan sangat perasaan sedih tu. Kalau tak memang berkaca-kaca kat situ jugaklah jawab dia. 

#7 A sequel of a book you loved just came out, but you've forgotten a lot from the prior novel. Will you re-read the book? Skip the sequel? Try to find a synopsis from Goodreads? Cry in frustration?
Aku jarang re-read buku, tapi kalau aku lupa aku akan cuba cari balik part yang aku lupa tu. Yeah, it's a struggle. Tapi, aku mesti tahu apa yang aku dah terlupa tu. Sinopsis dekat Goodreads bagi aku macam tak membantu sangat, sebab dia sekadar sinopsis ringkas je. Biasanya, part yang aku lupa tu part yang macam mendalam sikit yang kebiasaannya memang takkan diceritakan kat dalam Goodreads. kihkih

#8 You do not want anyone. ANYONE. Borrowing your books. How do you politely tell people nope when they ask? 
Aku tak pernah tak bagi kalau orang nak pinjam. Tapi, disebabkan kalau orang nak pinjam buku aku akan diberi pesanan yang panjang berjela. Jadi, tak ramailaa yang berani pinjam buku aku. Am I too strict? Haha. Antara pesanan wajib aku, bukak buku jangan sampai 180 degree, jangan sesekali lipat muka surat, jangan bagi orang lain pinjam melainkan bagitahu aku dulu. Huh.

#9 Reading ADD. You've picked up and put down 5 books in the last month. How do you get over your reading slump?
Cari buku yang ringan-ringan dan seronok dibaca. Genre yang aku minat dan tidak terlalu ilmiah. Uhuk uhuk. Tengok booktuber dan jugak baca blog geng-geng bookworms. Stalk bookstagram, tengok gambar lawa-lawa. Fuhh, naik semangat tengok gambar depa tu! Hee

#10 There are so many new books coming out that you're dying to read! How many do you actually buy?
Being a student dan dengan duit yang sangat terbatas, daku tidaklah mampu membeli buku dengan banyaknya. Melainkan kalau musim baucer buku. Tu pun, aku akan berjimat cermat dan membeli dengan sangat berhemah jugak. Haha. Tapi, biasanya paling sikit pun dua. Satu pun pernah sebenarnya kalau waktu betul-betul poket tengah kering atau buku yang belum terbaca masih banyak dekat atas rak. 

#11 After you've bought the new books you can't wait to get to, how long do they sit on your shelf before you get to them?
Kalau buku yang memang aku nak sangat, kemungkinan untuk aku simpan dulu dekat rak adalah sangat tipis. Biasanya aku memang akan terus baca. Sebab aku terlalu excited and can't wait anymore! Kalau aku tak baca terus pun, mesti sebab ada buku yang aku tengah baca masatu. Jadi, solusinya aku akan cepat-cepat habiskan buku yang aku tengah baca tu dan terus sambung dengan buku baru aku tu. Yeahuu!

Alhamdulillah. Done doing this tag! Thanks for reading. I hope you enjoy this post. Mind to share yours? Yeah, I'm tagging all of you my beloved readers!

P E N G O M E N